TEAM:MEDIA d.o.o 2012. godine potpisuje ekskluzivni ugovor za pružanje tehničke usluge teleport servisa sa EUTELSAT S.A, jednim od vodećih evropskih pružalaca usluga satelitske telekomunikacije, te iste godine počinje sa satelitskim multipleksom prvog DTH paketa TV kanala iz Bosne i Hercegovine.

Do tog momenta su TV stanice iz BiH svoj program putem satelita mahom emitovale pojedinačno (SCPC – single channel per carrier), a što je predstavljalo neefikasno korištenje satelitskog propusnog opsega, te su njihovi pojedinačni signali bili izloženi mnogim utjecajima poput šuma u signalu, smetnjama od strane drugih signala na satelitu i sl.

DTH (direct to home) emitovanje u MCPC modusu (MCPC – multi channel per carrier) pored zaštite od gore navedenih utjecaja, pruža i linearnost jačine signala uz pomoć sistema ALC (ALC – automatic level control) tj. automatsku nivelaciju signala i to na samom satelitskom transponderu. Ovaj modus omogućava dodatnu zaštitu signala posebno u zonama prijema na kojima vladaju trenutno loši vremenski uslovi gdje se osigurava jači i pouzdaniji signal prema korisničkim prijemnicima.

U samom početku DTH multipleks se sastojao od samo 6 TV kanala, međutim ubrzo se ovom multipleksu priključuju kako javni servisi tako i ostale komercijalne stanice ne samo iz BiH već i regije. Sa priključivanjem novih kanala DTH paketu ubrzo je potpuno popunjen transponder C3 na satelitu EUTELSAT 16A koji se nalazi na 16 stepeni istočno.

Nakon što je popunjen kapacitet C3 transpondera, sa namjerom da dodatno ojača svoje partnerstvo sa našom kompanijom, EUTELSAT S.A. dodjeljuje TEAM:MEDIA TELEPORTU drugi transponder za uplink servise. Novi dodijeljeni transponder C5 na EUTELSAT 16A je trasnsponder u DVB-S2 modulaciji sa mnogo više kapaciteta, a ubrzo nakon što je dodijeljen TEAM:MEDIA TELEPORTU i on se počinje puniti atraktivnim kanalima i HD sadržajima iz cijelog svijeta.

Danas uz pomoć napredne IP tehnologije, koja se između ostalog koristi i za transport TV kanala, TEAM:MEDIA TELEPORT nema ozbiljnijih ograničenja kada je u pitanju doprema signala TV i radio kanala sa bilo koje udaljene lokacije i emitovanje istih na EUTELSAT satelitima.

Trenutno se putem Internet i multi-layer protokola u TEAM:MEDIA TELEPORT dopremaju kanali sa Majamija-SAD, iz Frankfurta-GER, Budimpešte-HU, Atine-GR i mnogih drugih udaljenih lokacija, te se putem TEAM:MEDIA TELEPORTA emituju na EUTELSAT satelitima.

NOVI PROMO VIDEO

Pogledajte zadnji PROMO video za naše novo TEAM:MEDIA TELEPORT postrojenje. Građeno u periodu od 2016/2017 postorjenje TEAM:MEDIA TELEPORT predstavlja savremeni teleport koncipiran isključivo na najsavremenijim tehnologijama.

LUND HALSEY

LUND HALSEY je upravo objavio najnoviji LundHalsey film koji prikazuje najnovije proizvode ali uglavnom pokazuje nekoliko njihovih nedavnih projekata! TEAM:MEDIA je veoma ponosna što je dio LundHalsey uspješnih priča.

IZGRADNJA TELEPORTA

Pogledajte ovaj kratki time lapse video u kojem možete vidjeti kako je od nule sagrađen multifukcionalni i savremeni objekat TEAM:MEDIA Teleport i Data Centar.

PROCES IZGRADNJE 1

PROCES IZGRADNJE 2

PROCES IZGRADNJE 3

PROCES IZGRADNJE 4

PROCES IZGRADNJE 5